İÇ DENETİM


5 SORUDA İÇ KONTROLÜN İŞLETMENİZE KATKISI
İç kontrol, işletmenin faaliyetleri, finansal ve finansal olmayan raporlamaları ve çeşitli düzenlemelere uyumla ilgili amaçlara ulaşılması konusunda makul güvence veren bir süreçtir. İşte size beş temel soru:
1.     İşletmede en üst kademeden en alta kadar tüm çalışanların etik değerlere bağlılığı ne düzeyde? Hedeflere ulaşmak üzere oluşturduğunuz yapı, yetki ve sorumlulukları doğru şekilde dağıtmaya, kontrol sorumluluklarını yerine getirmeye uygun mu? Çalışanlar, bu yapı içinde ne kadar bağlı çalışıyorlar ya da bu yapı, dışarıdan insanların çalışmak istediği bir yapı olarak görünüyor mu?
2.     İşletmenizin amaçlara ulaşmasını engelleyebilecek ya da fırsatları görmenizi sağlayacak risk değerlendirme sisteminiz var mı? Sürekli değişen bir iş çevresi içinde risk yönetimini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
3.     Her bir faaliyetinizin ve bütün olarak işletmenizin hedeflere ulaşıp ulaşmadığını nasıl kontrol ediyorsunuz? Sadece satış, kar değerleri yeter mi? Acaba ne kadar verimlisiniz? İsraf, suistimal olamaz mı? Kontrol faaliyetlerinizi kontrol ediyor musunuz? Bu konularda güvenceniz var mı? Sonuçlara, raporlara, söylenenlere ne kadar güveniyorsunuz?
4.     Bilgiyi yöneticilerinizle ve yöneticileriniz de çalışanlarıyla gerektiği çerçevede paylaşıyor mu? Paydaşlarınıza bilginin zamanında ve doğru şekilde gittiğinizden emin misiniz?
5.     Bu konularla ilgili çalışmaları, raporları, ilke ve esaslara uyulup uyulmadığını izliyor musunuz? Belli noktalarda yetersizlikler olmadığından emin misiniz?
Bu soruların cevapları, iç kontrol sistemine ihtiyacınızı ortaya koyan sorular. Harcadığımız her 1 TL’nin amaca uygun olup olmadığını; kazandığımız her 1 TL’nin değerini çok iyi değerlememiz gereken bir dönemdeyiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAZARLAMA

MUHASEBE